top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαElectra Porfiri

Κόσμημα: Ο μικρόκοσμος της λεπτής δημιουργίας!

Στις 20 & 21 Μαΐου είχαμε τη χαρά να εκθέσουμε τα έργα των εργαστηρίων Κοσμήματος του Συλλόγου μας, στα οποία και διδάσκουν οι σπουδαίοι καθηγητές Δημήτρης Νικολαΐδης & Ευγενία Γιαννοπούλου.

Οι συμμετέχοντες πολλοί, η φαντασία αστείρευτη. Όλοι είχαμε τη χαρά να θαυμάσουμε τις υπέροχες αυτές δημιουργίες και κυρίως να ακούσουμε ζωντανά τους ανθρώπους που ηγούνται των τμημάτων. Να πάρουμε τον παλμό, να δούμε την αξία της δημιουργίας και να εμπνευστούμε με νέο όραμα καλλιτεχνίας.

Το Κόσμημα είναι ένα Σύμπαν από μόνο του. Σε μικρή διάσταση αντικατοπτρίζει έναν ολόκληρο κόσμο, γεμάτο από γνήσια υλικά, περίτεχνα δεσίματα, λεπτές τεχνικές επεξεργασίας και ανάδειξης κάθε μεμονωμένου στοιχείου. Η ολότητα κοσμεί την προσωπικότητα. Και η ίδια η προσωπικότητα ανθεί την αγάπη όχι απλώς για το ίδιο το κόσμημα, αλλά για την αισθητική καλλιέργεια και τη δημιουργία καθαυτή. Μια λεπτοδουλειά, που θέλει μεράκι, υπομονή, έμφαση στη λεπτομέρεια, καλή χημεία στα υλικά, γνώση, και ποτέ να μην τα παρατάς!

Μπορείτε να απολαύσετε μερικά μόνο έργα και στιγμιότυπα από την έκθεση, όχι μόνο με την προσδοκία, αλλά με τη βεβαιότητα ότι, με τη νέα χρονιά, θα ακολουθήσουν κι άλλες, το ίδιο υψηλές και πληθωρικές σε ποιότητα και συμμετοχή.

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να πούμε 2 λόγια για την κατάρτιση και την εξειδίκευση των ανθρώπων που διδάσκουν στα τμήματα Κοσμήματος:

Ευγενία Γιαννοπούλου

Ευγενία Γιαννοπούλου

Αρχιτέκτονας, με σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & στο 'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Από νωρίς ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων. Σπούδασε χειροποίητο κόσμημα στο ΙΙΕΚ MOΚUME στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Κεριού, Παραγωγικού Κοσμήματος, καθώς και Σμάλτου.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με καταξιωμένους κοσμηματοποιούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχει λάβει μέρος σε Ομαδικές Εκθέσεις Κοσμήματος και Καλλιτεχνικές Δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από το 2013, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, διδάσκοντας παράλληλα χειροποίητο και παραγωγικό κόσμημα στον Σύλλογο «Ελεύθερη Έκφραση Γυναικών Βριλησσίων».

Στα Κοσμήματά της είναι εμφανής η επιρροή της αρχιτεκτονικής φόρμας και του χρώματος. Στη δουλειά της συνδυάζει διαφορετικές τεχνικές, μέταλλα, πολύτιμους λίθους και άλλα υλικά. Έργο της εκτίθεται και διατίθεται σε Galleries και Κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Δημήτρης Νικολαΐδης

Δημήτρης Νικολαϊδης

Ξεκίνησε με σπουδές ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ Αθηνών και, με αφορμή το ενδιαφέρον του για τη γλυπτική, αποφάσισε να εφαρμόσει τις γνώσεις του, όσον αφορά τα χρώματα και τα σχήματα, στο μικρό τρισδιάστατο αντικείμενο-κόσμημα.

Η ενασχόλησή του με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων ξεκινά το 1987. Διδάχτηκε τεχνικές επεξεργασίας μετάλλων, από τη ζωγράφο - κοσμηματοποιό Γιώτα Καλιακμάνη και τον αργυροχρυσοχόο Χριστόφορο Πρινέα.

Εργάζεται ως εικαστικός καλλιτέχνης. Διδάσκει σχέδιο και κατασκευή κοσμήματος για πάνω από 20 χρόνια σε διάφορα εργαστήρια επιμόρφωσης ενηλίκων & είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Οι στόχοι του μαθήματος είναι:

1. Η διδασκαλία παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών της αργυροχρυσοχοΐας, καθώς και των στοιχειωδών αρχών της γεμολογίας.

2. Η χρήση ποικίλων υλικών και τεχνικών.

3. Η επαφή με τις φυσικές μορφές.

4. Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της αισθητικής και της πλαστικής δεξιότητας του κάθε ανθρώπου.

Πηγές έμπνευσης είναι ο φυσικός κόσμος, η ιστορία των πλαστικών τεχνών και οι πολιτισμοί του ευρύτερου Αιγαιακού χώρου, με τους οποίους νοιώθει βαθειά συγγένεια.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

1988: Ομαδική έκθεση κοσμήματος στην Gallery "ZM", Θεσσαλονίκη.

1994: Ομαδική έκθεση κοσμήματος στην Gallery "ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ", Αθήνα.

1996: Ατομική έκθεση κοσμήματος στην Gallery "DIASPRO", Λευκωσία – Κύπρος.

1997: Συμμετοχή στην έκθεση "6.000 Χρόνια Ελληνικού Κοσμήματος", που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού VILLA BIANCA, Θεσσαλονίκη.

1998: Ομαδική έκθεση κοσμήματος στην Gallery "ΑΝΕΜΟΣ", Κηφισιά.

2005: Συμμετοχή στην έκθεση "Ευρωπαϊκή Κληρονομιά και Σύγχρονη Δημιουργία στην Αργυροχρυσοχοΐα", Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

2006: Συμμετοχή στην έκθεση "Ελέας Εγκώμιον", υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, στο Κτίριο Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη.

2011: Αναδρομική έκθεση « Με αφορμή τα κτερίσματα» στο Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς.

2016: Ομαδική έκθεση κοσμήματος «Unclasped Discovering Contemporary Greek Jewellery» στο Hellenic Museum Μελβούρνη - Αυστραλία.

2016: Ομαδική έκθεση κοσμήματος «Νέα Εδάφη», Μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη Αθήνα.

Το 1990 έλαβε το δεύτερο βραβείο, στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Καλλιτεχνικού Κοσμήματος, που διοργάνωσε ο οίκος "ΚΕΣΣΑΡΗΣ".

Για τους φίλους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα τμήματα Κοσμήματος, με τη νέα χρονιά, μπορούν να καλέσουν για πληροφορίες και εγγραφή στα τηλ.: 210 8102020 & 6934274755 (Μαρία Γριμάνη).

Να έχετε όλοι ένα υπέροχο Καλοκαίρι!

563 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page