top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαElectra Porfiri

Μια 1η γνωριμία με τη Χαρακτική, μέσα από τις σκέψεις & το έργο του εικαστικού χαράκτη, Μιλτιάδη


Έργο Χαρακτικής

Στις 5 Οκτωβρίου & ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου μας μια πρώτη επαφή & γνωριμία με την τέχνη της Χαρακτικής, έτσι όπως θα μας την παρουσιάσει ο εικαστικός χαράκτης, κ. Μιλτιάδης Πεταλάς.

Προτού βρεθούμε, όμως, όλοι μαζί από κοντά, ο κος Πεταλάς θέλησε να μοιραστεί κάποιες σκέψεις του μαζί μας, προκειμένου να εντάξει το πλαίσιο και την ατμόσφαιρα της ιδιαίτερης αυτής τέχνης & τεχνικής, που θα γνωρίσουμε από φέτος.

Παραθέτουμε, λοιπόν, από αυτό το εναρκτήριο βήμα το ιδιαίτερο στίγμα της Χαρακτικής, αλλά και της προσωπικής διαδρομής του κ. Μιλτιάδη Πεταλά, έτσι όπως μας το χάρισε ο ίδιος.

Σκέψεις περί εγχάρακτης τέχνης

"Αρκετές φορές έχω αναρωτηθεί τι είναι η χαρακτική.

Είναι μία ελάσσονα τέχνη μέσα στον ωκεανό της Τέχνης? Είναι ένα μυστικό μονοπάτι αλχημείας και ποίησης, όπου ο χαράκτης εκτελεί το εργόχειρό του με θρησκευτική ευλάβεια σαν προσευχή, όπου αντί για τα

σχήματα των λέξεων, τα λόγια αυτής της προσευχής είναι οι γραμμές και οι κουκίδες?

Μάλλον είναι όλα αυτά!

Η ιστορία της μεγάλη και πολύπλευρη, άλλοτε εξυπηρετούσε θρησκευτικά και τυπογραφικά ζητήματα και άλλοτε καθαρά οραματικές, αλλά και ρεαλιστικές

αναζητήσεις, κυρίως μέσα από τους ουμανιστές και μυστικιστές της όψιμης Αναγέννησης και του Ρομαντισμού.

Εξέφρασε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους από τον Άλμπερτ Ντύρερ,τον Λούκας βάν Λέιντεν και τον Λούκας Βόρστερμαν από τον βορρά της Ευρώπης, που τόσο αγαπούσε την λεπτομέρεια, την ακρίβεια και την

παρατήρηση της φύσης, ως τα μισοσκόταδα του Ρέμπραντ, τους πυρετικούς οραματισμούς του Πιρανέσι και του Γκόγια, τον Ρομαντισμό και την μεγαλοπρέπεια του Ντορέ, την κοινωνική σάτιρα του Ντομιέ και την

κοινωνική κριτική του Γκρανβίλ. Όλοι τους τόσο διαφορετικοί άνθρωποι από άλλους τόπους και χρόνους, όμως όλοι εραστές της εγχάρακτης τέχνης.

Τα μεγάλα αυτά φαντάσματα, λοιπόν, (πέρα από τους δασκάλους μου), είναι οι σύντροφοί μου σε αυτόν τον “Μυστικό Δείπνο” της τέχνης αυτής, που με οδηγούν και μένα στον γραμμικό χορό της. Σε αυτό το αιώνιο Δείπνο -χορό καλούμαστε να συμμετάσχουμε, όσοι είμαστε κοινωνοί αυτής της Τέχνης και να φτάσουμε μέχρι το τέλος του κόσμου, σαν άλλοι Αρθούροι, πού αναζητούν το Ιερό τους Δισκοπότηρο."

Μιλτιάδης Πεταλάς

Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό από την εκπαίδευση, αλλά και την επαγγελματική διαδρομή & τις διακρίσεις του κ. Μιλτιάδη Πεταλά:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1998: Εισαγωγή στην ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης / μεταγραφή το ίδιο έτος στην ΑΣΚΤ Αθηνών στο Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής της Ρένας Παπασπύρου.

2003: Αποφοίτηση με Άριστα.

2005: Δεύτερο πτυχίο χαρακτικής στην ΑΣΚΤ Αθηνών στο Α’ εργαστήριο με καθηγητές τον Μιχάλη Αρφάρα, Γιάννη Γουρζή, Μαίρη Σχοινά, Άκη Πειρουνίδη και Ντίνα Κότσιου.

2011: Αποφοίτηση με Άριστα.

2004-2007: Μαθητεία και συνεργασία στο εργαστήρια του αγιογράφου Δημήτριου Χατζηαποστόλου.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 • Το 2016 συμμετέχει στην έκθεση χαρακτικής με τίτλο '' THE MASTERS '', στη Bankside Gallery στο Λονδίνο, στην International Print Biennale Lodz στην Πολωνία και στο Purdue University Galleries στις ΗΠΑ.

 • Συνεργασία και σεμινάρια χαρακτικής με το Μουσείο Ηρακλειδών και το Ίδρυμα Ωνάση.

 • Το 2014 υπάρχει ένταξη και συμμετοχή του έργου του στο Ίδρυμα Benetton στα πλαίσια του Imago Mundi Greek Collection.

 • Το 2013 ατομική έκθεση στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου.

 • Το 2011 συμμετοχή στην Art Athina με τις καθηγήτριες της ΑΣΚΤ Αθηνών του τομέα χαρακτικής, Μαίρη Σχοινά και Ντίνα Κότσιου.

 • Πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των ΕΛΤΑ Ελλάδας με θέμα το δάσος.

 • Λαμβάνει τιμητική διάκριση-μετάλλιο στη XIV International Biennale of Small Graphic Forms and Ex Libris, Ostow Wielkopolski, Πολωνία.

 • Το 2010 συμμετοχή στο International Ex Libris Competition, στην Κωνσταντινούπολη.

 • Το 2008 στη 2η Μπιενάλε Ex Libris, Λευκάδα.

 • Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 ομαδικές εκθέσεις.

bottom of page